1. Ivanova 5,13-21

Posted by

Povjerenje u Boga

Poslanica završava izražavanjem povjerenja u Boga, što je praktičan ishod utvrđenosti u istini vječnoga života. Nastojanje protukršćanskih učitelja i lažnih proroka, protiv kojih apostol upozorava vjernike, jest to da uzdrmaju povjerenje vjernika u Boga. Glavni cilj apostolova poučavanja je utvrditi vjernike u istini i tako učvrstiti njihovo uzdanje u Boga da budu osposobljeni oduprijeti se onima koji bi ih htjeli zavesti na pogrešan put.

Uočljivo je da nam se u ovim posljednjim recima to uzdanje u Boga stalno predočuje opetovanom upotrebom izraza „znate“ i „znamo“ (rd. 13.15.18.19.20).

(Red. 13). Zavodnici su od početka nastojali odvratiti vjernike od istine koja im je bila predočena u Kristu, povezati ih sa svijetom i oslabiti apostolsko naučavanje prikazujući njihov autoritet upitnim. Nastojanje tih lažnih učitelja bilo je da vjernike liše spoznaje i uživanja njihovih povlastica. Da bi spriječio te zle utjecaje, apostol svoju poslanicu piše onima koji „vjeruju u ime Sina Božjega“, da „znaju“ da imaju vječan život.

(Rd. 14.15). To uzdanje u Boga izražava se u molitvi u svakodnevnom životu. „Ako što molimo po njegovoj volji, on nas čuje.“ A ako znamo da nas čuje, „znademo da imamo ono što smo od njega tražili.“ On, sukladno svojoj savršenoj ljubavi i mudrosti, pridržava sebi pravo odgovoriti na naše molbe u svoje vrijeme i na svoj način. S uzdanjem u Boga, koje je ishod novoga života, imamo povlasticu objavljivati Bogu svoje molbe, ali ne i naređivati mu kako će odgovoriti. On može procijeniti da je dobro da čekamo, ali, dok čekamo, imamo utjehu jer znamo da on čuje sve što tražimo i zna što je u skladu s njegovom voljom.

(Rd. 16.17). To uzdanje u Boga nas, nadalje, ne vodi samo do toga da se molimo za sebe same, nego i da druge zastupamo u molitvi. Mnoge bolesti koje dođu na Božji narod nipošto nisu kazna za neki grijeh, nego, kao u Lazarovu slučaju, služe za proslavljanje Boga (Iv 11,4). No postoje i Božji stegovni postupci s njegovim narodom; i ako znamo da je neki brat kažnjen od Boga nekom bolešću zbog nekog osobitog grijeha, možemo ga zastupati u molitvi ukoliko nije riječ o grijehu koji je na smrt.

Svaka nepravednost je grijeh je i povlači za sobom posljedice stegovnog postupka, no te posljedice nisu uvijek na smrt. Osobite okolnosti određuju je li određeni grijeh na smrt ili nije. Mnogi su vjernici slagali, a nisu bili kažnjeni smrću; no u slučaju Ananije i Safire laž je uslijed okolnosti dobila na težini te je postala grijeh koji je na smrt.

(Red. 18). Zavodnici bi unatoč svega mogli reći: „Znamo da ne griješi tko je rođen od Boga.“ Znamo da kad smo rođeni od Boga imamo nov život, i taj nov život je savršen i Zli ga ne može dotaknuti. Tako Gospodin za svoje ovce može reći: „Ja im dajem život vječni; i neće propasti nikada i nitko ih neće oteti iz moje ruke“ (Iv 10,28). Živimo li životom novog čovjeka, nećemo griješiti, niti će nas Zli mučiti.

(Red. 19). Nadalje, budući da imamo nov život, znamo da smo od Boga te da tako možemo uočavati razliku između onih koji su rođeni od Boga i između okolnog svijeta, koji leži u Zlome (JND). Živeći u snazi novog života, nećemo samo umaknuti Zlomu, nego smo i izbavljeni od svijeta.

(Red. 20). Apostol utvrđuje naše uzdanje u Boga sažimajući velike istine poslanice. Znamo da je Sin Božji došao. To je velika istina s kojom poslanica započinje. Kada je došao, dao nam je potpuno razumijevanje – potpunu Božju objavu – kako bismo upoznali Istinitoga. Zatim nam poslanica govori da je poruka koju smo čuli od Sina ta da je Bog svjetlo i da je Bog ljubav. Štoviše, saznali smo da smo, putem dara vječnog života i Duha, „u Istinitome, to jest u Sinu njegovu, Isusu Kristu.“ Ta blagoslovljena osoba s kojom smo povezani je „Bog istiniti i život vječni.“ On je božanska osoba i u Njemu se savršeno očitovao vječan život.

(Red. 21). Naposljetku nas podsjeća da je sve što bi se ispriječilo između naših duša i Boga i ometalo uživanje života koji je glavna tema ove poslanice, u moralnom smislu idol. Cijela poslanica nastoji nas ohrabriti da živimo život koji imamo te tako budemo sačuvani od idola.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s