Obitelj – dar iz Božje ruke

Posted by

1. Karakter kršćanske obitelji prema Božjem planu

Bog nije dao samo brak, nego i obitelj – temelj svakoga društva. U Ivanu 14,1-3 i u 1.Ivanovoj 3,1 nalazimo tri obilježja Očeve kuće, koja se mogu primijeniti i na kršćansku obitelj prema Božjem planu:

a) To je dom

b) To je mjesto sigurnosti

c) To je mjesto bezuvjetne ljubavi

Postavimo si pitanje: Je li naša obitelj „dom“ za roditelje i djecu? Je li naša obitelj mjesto sigurnosti i zaklona? Je li to mjesto na kojemu vlada bezuvjetna ljubav?

2. Djeca

a) Broj djece: Oduvijek je bilo i bit će parova kojima Bog nije dao djece, kao što je bilo i bit će onih kojima je Bog dao mnogo djece. U Postanku 25,21 nalazimo Izaka i Rebeku, koji nisu imali djece. Rebeka je bila neplodna, i Izak je molio Gospodina u pogledu toga. Oni su imali problem, jer je njihov brak bio bez djece. Što su učinili? Molili su za to, i bili su iznenađeni kad je Bog odgovorio na njihovu molitvu darovavši im blizance. Bog ne daje prema našim zamislima, nego prema svojoj ljubavi i mudrosti. U 22. retku vidimo da su se djeca sudarala u njezinoj utrobi. Više djece može nam donijeti sve moguće vrste nevolja. No i Rebeka je molila! Ona je pitala Gospodina. Što se tiče broja djece, molimo se iskreno za to! S jedne strane su djeca dar od Boga, a s druge strane smo i mi odgovorni za ono što činimo. U Ivanu 1,12-13 veli „rođeni od Boga, a ne od volje muža“. Vidimo da je rađanje povezano s muškarčevom voljom. Stoga glavnu odgovornost ima muž, ali u bliskom odnosu sa svojom ženom. On joj ukazuje čast imajući obzira prema njoj. Trebali bismo, doista, o snazi majke razmišljati kao i o snazi oca. No postoji i negativno razmišljanje, sebičan stav koji kaže: ne želimo imati dijete (ili više djece), jer je to za nas samo opterećenje. S druge je strane isto tako pogrešno ako djeca postanu jedini sadržaj života roditelja.

Roditelji vjernici nikada ne smiju uništiti život (abortusom). Pročitaj 139. psalam i neka on oblikuje tvoje srce i tvoju savjest! Na posljetku spomenimo još i to da suzdržavanje od spolnih odnosa nije po Božjim namislima. To se može učiniti samo na neko vrijeme, radi molitve i posta.

b) Vladanje djece: „Djeco“! Vrlo je važno da djeca već od najranije dobi počnu redovito čitati Bibliju. Ona su izravno naslovljena u ovome odjeljku. Za djecu je iznimno važno da čitaju Bibliju. Imaš li ti svoju Bibliju? Božja riječ govori: „Slušaj svoje roditelje!“ To je Božja volja. Dobar primjer nam je Josip u Postanku 37:  on je poslušao voljno (sa zadovoljstvom), odmah i potpuno. Savršen primjer nam je Gospodin Isus Krist kao pravi čovjek na Zemlji. U Luki 2,51-52 vidimo da je bio podložan svojim roditeljima. I on je bio dijete i mladić (dvanaestgodišnjak). Slušao je svoje roditelje. Božja riječ govori: slušaj svoje roditelje, a ne bilo koje roditelje.

Gospodin je pomoćnik djeci. On je pomoćnik, i On im postavlja zahtjeve. To da On postavlja zahtjeve znači da kao djeca ne smijemo poslušati nešto što je bjelodano protiv Njegove volje. U 2. Timoteju 3,2 nalazimo izraz „neposlušni roditeljima“. To je danas posve uobičajeno, a još je strašnija činjenica da se danas u školama tako poučava našu djecu. No to je potpuno suprotno kršćanskome nauku. Kada prestaje poslušnost roditeljima? I kad odrastemo trebamo „poštivati oca i majku“. To vrijedi i nakon njihove smrti. Mnoga djeca, nažalost, govore ružno o svojim roditeljima, premda oni već odavno nisu živi. To je prva Božja zapovijed s obećanjem: Tko tako čini, bit će blagoslovljen od Boga!

3. Roditelji

Roditelji bi, prije svega, trebali davati dobar primjer svojoj djeci, i roditelji bi trebali ispuniti jednu važnu dužnost prema djeci. Oba roditelja odgovorna su za odgoj svoje djece. Mojsijevi roditelji uzeli su k srcu tu odgovornost. Oni su njega podizali u vrlo teško doba.

1. U Luki 1,6 nalazimo tri važna izazova:

a) Kao roditelji trebali bismo činiti ono što je ispravno pred Gospodinom. To je vrlo važno. Zato trebamo znati Božju volju za sebe, i slijediti je!

b) Roditelji moraju živjeti po Pismu. Prema Luki 1,6 oni su živjeli po svim zapovijedima i uredbama Gospodinovim koje su znali.

c) Roditelji moraju živjeti u strahu Gospodinovu. „Strah“ znači bojati se činiti nešto što Gospodinu nije ugodno. Oni su bili besprijekorni.

Ne bismo trebali mnogo pričati, nego radije živjeti po Božjoj volji i biti dobar primjer svojoj djeci!

2. Roditelji moraju ispuniti jednu važnu obvezu: Onemogućiti svijetu, koliko je god više moguće, da obuzme našu djecu! Vidi primjer Mojsijevih roditelja u Hebrejima 11,23. Ne samo da ih moramo sakriti od svijeta, nego se moramo i brinuti za njih, moramo se baviti njima tako da ne vrište – inače će ih svijet čuti, i doći, i uzeti ih. Kovčežić u Nilu, rijeci smrti, govori o Gospodinu Isusu. S Njim će naša djeca biti sigurna! Nemojte svoju djecu dragovoljno davati svijetu!

4.   Očevi

Što je otac prema Božjim namislima? Da bismo pronašli odgovor moramo pogledati Boga Oca. U 1. Petrovoj 1,17 nalazimo dva važna obilježja oca:

a)  On sebi stvara poštovanje u obitelji

b)  On u obitelji održava atmosferu povjerenja, tako da djeca, kad imaju neki problem, dolaze k njemu po pomoć.

U 1. Timoteju 3,4 vidimo da otac mora držati svoju djecu u podložnosti (= poštovanje). Očevi se tako moraju vladati prema djeci (ali ne i prema svojim ženama!). No u Efežanima 6,4 nam je rečeno: „Očevi, ne razdražujte svoju djece na gnjev.“ Ako, na primjer, ne možemo upravljati svojom naravlju, mogli bismo lako razdražiti svoju djecu. Radije bismo se trebali držati mrtvima grijehu. To najprije moraju naučiti očevi. Također ne bismo od djece trebali zahtijevati nešto nerazumno (nemoguće). Lako bismo ih mogli obeshrabriti. Mi očevi smo odgovorni da ih podižemo u doba njihova odrastanja. Bog u Pismu također razlikuje „očeve“, „mladiće“, i „djecu“. Stoga i mi trebamo imati obzira prema dobi svoje djece dok ih podižemo. U Izrekama 22,6 veli: „Odgajaj dijete u skladu sa putom kojim bi trebalo ići“. To znači u skladu s njegovom naravlju.

U Sucima 14,1-3 i 6-8 vidimo primjer odgajanja teškog djeteta. Samson je bio dijete teško za odgajanje. No, poput njegovih roditelja, i mi imamo dva važna izvora pomoći: molitvu i Božju riječ! To će nam pomoći da odgojimo dijete u skladu s njegovom naravlju.

Stega i opomena: Oboje je vrlo važno. Stega znači otkriti pogreške koje dijete čini, i zaustaviti ga u tome. Opomena znači pokazati djetetu dobar i ispravan put, i pomoći mu da ga slijedi. Ne bismo trebali pridavati veću važnost jednom ili drugom (ili prenaglasiti jedno ili drugo). Oboje je bitno, i stega i opomena; a očevi bi trebali činiti oboje „u Gospodinu“.

5. Majke

U 1. Timoteju 5,10 nalazimo dobro svjedočanstvo udovice koja je odgojila svoju djecu. U Titu 2,3-5 vidimo starije i mlađe žene. Odgajanje djece je odgovornost očeva! Ne možemo to izbjeći ili prebaciti na nekoga drugoga. No majka ima mnogo veći utjecaj na dijete negoli otac. Za majku kršćanku prva dužnost je da bude sa svojom djecom, da ih voli i brine se za njih. No žena, prije svega, treba ljubiti svoga muža. Također treba ljubiti i svoju djecu. Ali ta ljubav nikada ne bi smjela biti veća od ljubavi prema mužu. Ona treba voljeti djecu i biti kod kuće s njima. To je božansko načelo za majku, i to je ispravno pred Bogom. To nije konzervativna misao, davno zastarjela, nego stav koji je u skladu s Božjom voljom i Njegovom riječju!

Imamo dva primjera u Pismu:

a) U Postanku 18,1-6 vidimo da je Abraham sjedio izvan šatora, dok je Sara bila u šatoru.

b) U Izrekama 31,27 vidimo vrsnu ženu, koja „bdije nad putovima svoga doma“. Ona to čini svojim očima, ušima, svojim ponašanjem i molitvom.

Nije lako odgojiti djecu na božanski način. No Bog nam može pomoći da stegu i opomenu provodimo „u Gospodinu“, i prema Njegovoj volji.

Zapamtimo: Kršćanska obitelj treba biti dom, mjesto sigurnosti i mjesto bezuvjetne ljubavi! Takva je obitelj najbolja utvrda protiv svijeta i protiv Sotone.

Neka Gospodin blagoslovi vas i vaše obitelji!

Hansruedi Graf

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s