O odgoju djece

Posted by

Istinska bogobojaznost

Bogobojaznost i pouzdanje temelj su kršćanskog odgoja. Istinska bogobojaznost vodi roditelje k tome da u svakoj okolnosti svakodnevnog života traže Božju volju. U pouzdanju u Njega govore s Njim o svojim brigama i mirno mu ih prepuštaju. Djeca, koja su dobri promatrači, vide bogobojaznost i pouzdanje svojih roditelja. Iz njihovog primjera djeca i sama uče živjeti bogobojazno i uzdati se u Boga.

Nije li svjetovan duh često počeo svoje djelovanje u djeci upravo zbog toga što im roditelji nisu bili uzorom u bogobojaznosti? Tako se ostvaruje riječ iz Galaćanima 6,7: „Što god čovjek sije, to će i žeti.“

Stega i odgoj

Za Adoniju piše: „Njegov ga otac nikada nije ukorio, rekavši: ʻZašto si tako učinioʼ“ (1 Kralj 1,6). Adonija je bio „vrlo zgodan“, i možda se David zbog toga pokazao tako slabim prema tom svom sinu. Jadan otac! Dva njegova sina, koji su bili zgodni muškarci, Abšalom i Adonija, priredili su mu mnogo briga i boli. Da je odgajao svoje sinove s neophodnom stegom, bio bi pošteđen te boli u srcu. Davidov način odgajanja, kao i Elijev (1 Sam 2,22-25), bio je nedostatan. Odgovarajući plodovi nisu izostali.

Ti događaji donose važne upute za roditelje. Nerijetko se događa da, primjerice, jedina djevojčica među više dječaka, ili jedini dječak među više djevojčica, budu razmaženi. Roditelji, a možda i sva obitelj, takvom djetetu poklanjaju osobitu pažnju. I tako ono postaje neodgojeno. Takva djeca postaju sebična i mnogo godina, a možda i sav život, nose pečat te loše navike. Za to su krivi roditelji, koji, kao ni David, nisu bdjeli nad svojim osjećajima.

Pravedno kažnjavanje

Nije dobro kažnjavati dijete u srdžbi i uzbuđenosti. Srdžba zasljepljuje i vodi k tvrdom i nepravednom kažnjavanju. Djeca osjećaju kada kazna koju su dobili ne odgovara počinjenom djelu. Ona će se ljutiti zbog toga, a mogu se i obeshrabriti i rasrditi. Zato trebamo paziti na riječi: „Očevi, ne razdražujte svoju djecu da se ne obeshrabre“ (Kol 3,21) i: „A vi, očevi, ne razdražujte svoju djecu, nego ih odgajajte stegom i opomenom Gospodinovom“ (Ef 6,4).

Kažnjavanje treba biti pravedno, to jest primjereno neposlušnosti i okolnostima u kojima je djelo bilo počinjeno. Budući da nam je na srcu dobrobit naše djece, izmolit ćemo potrebnu mudrost od Gospodina kako bi kazne kojima ih kažnjavamo bile razborite i pravedne.

Dosljedno postupanje

Dosljednost spada u prva pravila za odgoj djece. Ako su otac ili majka svom djetetu nešto zapovjedili, onda moraju biti dosljedni i zahtijevati da se ono pokori. Bolje je uopće ne zapovjediti negoli prepustiti djetetu da izvrši ili ne izvrši izdanu zapovijed. Dosljednost je nemoguća bez strogosti, ali strogost mora biti uparena s ljubavlju, kako se djeca ne bi obeshrabrila.

Želimo li da nas naša djeca poštuju i cijene, moramo primijeniti dosljednost, strogoću i ljubav. Te tri značajke spadaju u mudar odgoj djece. Uočljivo je da djeca koja su bila tako odgojena cijene i poštuju svoje roditelje i u visokoj starosti. Djeca kojima se, tobože iz ljubavi, mnogo popuštalo, naprotiv, iskazuju slabo poštovanje prema svojim roditeljima.

Zid molitve

Molitva bogobojaznih roditelja je snažna sila kojoj se zbog zaštite svoje djece mogu uteći u svako doba. Djeca se nalaze u svijetu koji je pun opasnosti i iskušenja. Neka od njih moraju zbog školovanja napustiti zaštitu roditeljskog doma. Roditelji često misle na dijete koje je odsutno, hoda li ono vjerno putem vjere ili je u opasnosti skliznuti u svijet.

Za ohrabrenje takvim roditeljima neka posluži primjer Hane, Samuelove majke. Sukladno svom zavjetu, dovela je svog sina u Šilo, gdje su bili bezbožni i pokvareni Elijevi sinovi. Kakva li je to bila opasnost za njega! Pa ipak je Samuel bio sačuvan od grijeha tih ljudi. Hana se sigurno mnogo molila za svoga sina. Ustrajna molitva roditelja poput zaštitnog zida okružuje djecu koja su u opasnosti. Zbog toga se obilno služimo snagom molitve!

P. Grobéty

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s