Odgoj djece

Posted by

Odgajajte djecu u stezi i opomeni Gospodinovoj (Ef 6,4)

Djecu treba odgajati sve dok su pod kontrolom roditelja. To znači da otac i majka nadgledaju svoju djecu obzirom da njihovu nejakost, neznanje, nedostatak iskustva te sklonost potpadanju pod utjecaj vanjskih djelovanja. Njihov duh i njihovo tijelo moraju biti sačuvani od doticaja sa zlom. Samo jedna zla riječ ili samo jedno zlo djelo može nanijeti trajne i za čitav život štetne posljedice nekoj nježnoj i neiskusnoj duši.

«Opominjanje» znači reguliranje razmišljanja i postupanja. Djecu treba ohrabriti da se bave onim što je dobro i korisno, a odvratiti ih od onoga što je štetno i to im spriječiti. Mudri roditelji savijaju mladu biljku u onom smjeru u kojem bi trebala rasti. No nerazumna prisila mogla bi lako u djetetu nešto prelomiti. Međutim zanemarivanje neprestanog opominjanja moglo bi pospješiti razvoj pogrešnih sklonosti u djeteta, koje se kasnije teško mogu iskorijeniti.

U ovom su stihu naslovljeni očevi, jer oni kao glave obitelji imaju posebnu odgovornost. No žene su jedno sa svojim muževima, te su pred Bogom suodgovorne. One trebaju djelovati prema svojoj ulozi u roditeljskoj skrbi, pouci i odgoju, onako kako to mogu jedino majke.

To treba biti odgoj i opomena Gospodinov. Roditelji trebaju sa djecom postupati u ime Gospodinovo. Odgoj treba voditi k tome da i djeca jednom služe Gospodu. Roditelji bi trebali biti ljubomorni na Gospodinovu čast. Ne bi se trebali zadovoljiti samo s time da se ozbiljno mole za obraćenje svoje djece. To je vrlo ozbiljno, jer se doista radi o Gospodinovom djelu. No odgajati ih u stezi i opomeni Gospodnjoj, to je djelo roditelja.

Kako je žalosno i pogubno kad se zanemari ova obaveza prema djeci! Roditelji koji su ravnodušni prema duhovnoj dobrobiti svoje djece i čija djeca zbog toga krenu putem propasti, bit će za to krivi pred Gospodinom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s