Otpadništvo od vjere

Posted by

Hebreji su bili palestinski Židovi koji su se na propovijeda­nje apostolâ obratili na kršćanstvo. U prvim poglavljima Djela apostolskih opisano je kako je tisuće Židova povjerovalo u kr­šćansku poruku. No uskoro su te kršćane počeli progoniti nji­hovi nevjerni, tvrdokorni sunarodnjaci (Dj 8,1-3; 11,19; 12,1-3; usp. 1 Sol 2,14). O tim progonstvima piše i pisac Poslanice He­brejima (pogl. 10,32-34; 12,4-11).

Osim toga, Hebreji su postali lijeni i obeshrabreni (Heb 5,11; 6,12); zbog toga su već na izvjestan način duhovno nazadova­li (Heb 5,12-14). Stoga ih pisac višestruko podsjeća na njihovu vjeru i predanost Bogu, koju su bili pokazali na početku (Heb 6,10; 10,32; 13,7).

Kroz ono što su doživjeli provodeći svoju kršćansku vjeru Hebreji nisu samo postali obeshrabreni i slabi, nego su neki od njih čak razmišljali i o povratku na židovstvo. Zbog toga ih se u ovoj poslanici u više navrata upozorava neka čvrsto drže vjeru i budu ustrajni (Heb 2,1; 3,6.14; 4,11.14; 6,11; 10,23.35.36; 13,7). No pisac im s velikom ozbiljnošću predočuje kakve su posljedice po onoga tko prihvati ispovijedanje vjere u Evanđelje, pa potom otpadne od te vjere te se vrati svom prijašnjem ži­votu u židovstvu. Za takve duše nema više nikakve milosti (Heb 6,4-8; 10,26-31).

Doista je nemoguće one koji su jednom prosvijetljeni i koji su okusili dar nebeski te postali dionici Duha Svetoga, i okusili dobru riječ Božju i snage budućega svijeta pa otpali, ponovno obnoviti na pokajanje kad sami razapinju Sina Božjega i javno ga ruglu izlažu.

Hebrejima 6,4-6

Ove retke đavao često koristi da bi uznemirio Božju djecu. No oni se zapravo ne odnose na Božju djecu nego na one koji samo ispovijedaju da su kršćani. Promatrajući moralno stanje onih koji su ovdje opisani, uzalud ćemo u njima tražiti istinske vjernike u čije je duše usađen božanski život. No moguće je, nažalost, živjeti usred svih povlastica kršćanstva a ipak ne biti istinski obraćen! To je bio slučaj kod nekih Židova. To je nerijetko slučaj i danas kod djece vjernih kršćanskih roditelja. Istinski vjernici pak nikad ne mogu izgubiti spasenje. No oni su u stalnoj opasnosti da izgube svoju revnost.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s