Ići za Isusom

Posted by

„Hoćeš li ići sa mnom?“, pita Gospodin. Postoje razdoblja kada nam je teško snaći se u životu. Prema čemu da se ravnamo? Kojim putem da idemo? Svi vrlo dobro znamo da pogrešne odluke često imaju loše posljedice. Učini i ti ovako: „Henok je hodio s Bogom“ (Postanak 5,24). To je tako jednostavno. Držao se Njega. To je bila njegova tajna. No kako je to kratak životopis! Jadan Henok!

Naprotiv! Henokov život bio je iznimno sadržajan. Može li se o nekom čovjeku reći nešto vrednije negoli to da hodi sa svojim Bogom? I to u dobru i u zlu. Značajno je to što Henok nije imao nikakav biblijski kružok, niti je pribivao nekakvim skupovima vjernika. Nije imao ni Bibliju ni knjižicu s dnevnim čitanjem ili ohrabrujućim dnevnim lozinkama. Bio je potpuno prepušten sâm sebi. Živio je vrata do vrata s onima koji su bili ravnodušni prema Bogu.

Kako li je jadni Henok morao uzdisati promatrajući ljude kako se životinjski naslađuju u požudama i porocima. A kako je Bog odgovorio na vjernost svoga prijatelja? Samo jednom rečenicom: „Vjerom Henok bijaše prenesen da ne vidi smrt; i nije ga se našlo, jer ga je prenio Bog; no prije svoga prijenosa primio je svjedočanstvo da je ugodio Bogu“ (Hebrejima 11,5). U Henokovu uzeću mnogi tumači Biblije vide slikovit prikaz Božje zajednice (crkve) koja će biti uzeta prije apokaliptičkih sudova (1. Solunjanima 4,14-17).

Sada jedno sasvim osobno pitanje: Hodaš li i ti s Bogom? Je li ti stalo do toga da tvoj put bude ugodan Bogu? Kako li je i danas među kršćanima mnogo onih koji hode „uz druge“. Važno je da su svugdje prisutni, da u svemu sudjeluju, da se svugdje čuje njihov glas – ali svoga Gospodina gotovo ni ne poznaju. Onaj tko duhu ovoga svijeta ne može reći jasno „NE“, izgubio je i svoje „DA“ Gospodinu. Naš Gospodin traži ljude koji će se držati uza Nj, koji iznad svega cijene to da budu s Njim nasamo „u četiri oka“.

Gospodin čezne za zajedništvom s tobom, jer te ljubi! Što On očekuje od tebe? Ne, prvenstveno, djelatnost, nego tvoju ljubav. Ne, prvenstveno, tvoju žrtvu, nego tvoju poslušnost. Ne tvoju samovolju, nego tvoju privrženost. On ne želi užurbanu revnost, nego nasljedovanje Njegovih stopa. Nema trake za pretjecanje! Stoga hodaj s pouzdanjem iza Njega. Što god došlo, za tebe nema sigurnijeg puta. A ako neprijatelj nasrne na tebe? Tada ćeš uvijek pasti u naručje Isusu.

A ako lav riče oko tebe? Pred Isusovim autoritetom umuknut će svaki galamdžija. Trebaš se samo privinuti bliže uz Isusa, mnogo bliže negoli do sada! Samo tako možemo prkositi napadima neprijatelja ne pretrpjevši nikakvu štetu. Zbog toga blizinu svoga Gospodina traži tako da možeš osjetiti otkucaje Njegove ljubavi.

M. Paul (Iz knjige: Im Aufwind leben)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s