Opasnosti od svijeta

Posted by

Svijet je u svojoj nepravednosti odbacio i ubio Gospodina Isusa. To je bio grijeh svijeta. Otada je nad njim izrečena božanska presuda (Iv 16,8-11). Umorstvo Isusa Krista pokazuje mržnju svijeta prema Njemu, a uskrsnuće potvrđuje da je On svojom smrću nadvladao svijet (Iv 16,33). Svatko tko povjeruje u Isusa Krista mijenja svoj položaj – prelazi iz svijeta ka Gospodinu. On više ne pripada svijetu, iako još uvijek živi u njemu (Iv 17,16).

Područja svijeta

Natpis na križu Gospodina Isusa bio je napisan na tri različita jezika, koji nam pokazuju tri područja svijeta. Hebrejski jezik predstavlja religijski, latinski jezik politički, a grčki jezik kulturni svijet (Iv 19,20).

Religijski svijet provodi religiju prema ljudskim zamislima. Te zamisli pokazuju kako bi religiozni ljudi trebali živjeti i zajedno djelovati. Pritom je najvažnije organiziranje i planiranje bez Boga. To je opasnost za vjernike koji se okupljaju kao zajednica. Zbog toga nas Božja riječ poučava da na našim sastancima ne slijedimo ljudske organizacije i zamisli, nego da se u trezvenosti damo voditi Duhom Božjim.

Politički svijet sastoji se od raznih političkih stranaka koje bez Boga zastupaju određene poglede u vlasti. I to je opasnost za nas, osobito za mladež. Ako je netko obdaren i sklon politiziranju te mu se nude neki službeni položaji, velika je primamljivost da se to iskoristi kao odskočna daska za daljnje napredovanje. No mi koji vjerujemo, nemamo što tražiti u politici. Naš jedini zadatak je moliti se za one koji su na vlasti.

Kulturni svijet organizira zadovoljavanje bez Boga. Takva zadovoljstva nudi, primjerice, putem nogometnih klubova ili glazbenika. Sviranje nekog instrumenta ili igranje nogometa zemaljska su zadovoljstva koja Gospodin dopušta nama vjernicima. Među onima koji su spašeni postoji i poneki nadareni glazbenik ili sportaš. Te djelatnosti moraju imati ispravnu mjeru. No tko se učlani u neki nogometni klub ili pristupi nekoj glazbenoj skupini ili orkestru, zaputio se u svijet.

Četiri slike svijeta

Stari zavjet nam putem različitih prikaza pokazuje svijet i njegove opasnosti za nas. Spomenut ćemo četiri od njih, koje predstavljaju veliku poteškoću za nas.

Sodoma je prikaz moralno pokvarenog svijeta. Kako smo danas snažno pritisnuti time. Kako li je velika opasnost da nas svijet zavede na grijeh, nemoral i nasilje.

Egipat prikazuje svijet koji na zemlji traži zadovoljstvo bez Boga. Na putovanju Izraelaca pustarom nastupio je trenutak u kojem su počeli čeznuti za egipatskim loncima s mesom (hranom). Htjeli su se vratiti onamo kako bi bez Boga uživali u onome što je zemaljsko. Bog nam daje mnogo toga na zemlji: posao, obitelj, slobodno vrijeme, lijep dom i slično, što možemo uživati s Njim. No ako to zauzme prvo mjesto u našem srcu i ako težimo za time bez Gospodina, vraćamo se – slikovito govoreći – natrag u Egipat.

Tir prikazuje trgovački svijet. Gospodin Isus o toj velikoj opasnosti govori u Mateju 13,22. Tamo je posijano sjeme Božje riječi u jednom od slučajeva ugušeno brigom za život i zavodljivošću bogatstva. To nastupa tada kada smo toliko zaokupljeni poslom ili razmišljamo samo o zarađivanju novca i probitku da time biva ugušen duhovni život.

Babilon jasno pokazuje religijsku zavodljivost svijeta. To je možda najopasnije od svega, jer često ne prepoznajemo to kao nešto što je od svijeta. Mislimo da to dolazi od Gospodina, a ipak je to Sotonina prijevara putem svijeta.

Svijet je osobito velika opasnost za mlade vjernike. Zbog toga ih trebamo poduprijeti dobrim vlastitim primjerom, ukazivanjem na opasnosti i svojim molitvama. No nitko ne bi trebao misliti da je već toliko star da svijet za njega više ne predstavlja nikakvu opasnost.

Mi možemo otići u svijet tako što radimo nešto zajedno s nevjernicima, sudjelujemo na proslavama itd. S druge strane pak svijet možemo primiti u svoj život tako što mislimo, postupamo i živimo po njegovim načelima. Budimo budni i ne igrajmo se sa svijetom. To je preopasno!

Pobjeda nad svijetom

Svijet nas, doista, pritišće sa svih strana i na različite načine. Usprkos toga, čvrsto se držimo ovoga: on nas ne može nadvladati. Vjerom se oslonimo na izjavu Gospodina Isusa: „U svijetu ćete imati muku; ali ohrabrite se – ja sam pobijedio svijet“ (Iv 16,33). To je jedino što nas štiti od svijeta i njegovih utjecaja: Mi pripadamo Isusu Kristu, koji je na križu pobijedio svijet. U samima sebi nemamo snagu protiv svijeta. Ali Gospodin može sačuvati od svijeta nas, naše obitelji i naše mjesne zajednice vjernika.

Max Billeter

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s