Zle misli

Posted by

Pitanje: Stvara li đavao zle misli u meni? Uznemiruje me i sama pomisao na to da bi đavao mogao čitati moje misli.

Odgovor: Đavao nije izvor zlih misli u nama, nego „tijelo“, to jest grešna narav koja je još prisutna i u vjernicima. Premda više nismo „u tijelu“, to jest, „tijelo“ nije više naše glavno obilježje (Rim 8,9), ipak je to „tijelo“, odnosno grijeh, još uvijek u nama (1 Iv 1,8).

Gospodin Isus rasvjetljuje tu temu u Mateju 15: „Ta iz srca izviru zle misli, ubojstva, preljubi, bludništva, krađe, lažno svjedočenje, hule“ (19. redak). Vrlo je ponižavajuće iskustvo kad i nakon svog obraćenja moramo ustanoviti da je izvor svih tih zala u nama nepromijenjen. Kako li je tada dobro znati da smo umrli s Kristom, umrli grijehu, te da nam On po Svetome Duhu daje snagu da smatramo sebe mrtvima grijehu (Rim 6)! Svakako da đavo ima šest tisuća godina iskustva u ophođenju s ljudima te zna dobro kako nas vjernike navesti na grijeh. On nam ono što je zlo podmeće izvana te na taj način pobuđuje zlo koje je u nama. U tome je opasnost.

Time dolazimo do drugog dijela pitanja. Premda đavao ima veliko iskustvo sa zlom koje je u čovjeku, on nije sveznajući. Postoji samo jedan koji poznaje i istražuje srce, koji ispituje bubrege, koji zna naše misli „izdaleka“ (Ps 139), a to je Bog. Za Gospodina Isusa je više puta rečeno da je, dok je kao čovjek boravio među ljudima, „vidio“ njihove misli, i da ih je „poznavao“ (Mt 9,4; 12,25; Lk 11,17). Poznavanje namisli ljudskih srdaca isključivo je Božja povlastica. Već i sámo raspeće Gospodina Isusa jasno pokazuje da đavao nije sveznajući i da ne može stvarno predvidjeti budućnost. Pa zar bi ga on bio odveo na križ (usp. Iv 13,2; Otk 12,4) da je znao da će time udariti pečat na svoj vlastiti poraz?

Na posljetku, još jedan savjet svima: Nemojmo u svojim razmišljanjima biti toliko zaokupljeni đavlom i njegovim lažima, nego radije Gospodinom Isusom i Božjom istinom! Samo to će nas održati sretnima i samo to će nam dati snagu. Sa svojom savješću trebamo stajati pred Bogom, a ne pred đavlom ili pred ljudima. Ne trebamo se baviti đavlom, nego dobrostivim Bogom, koji je cjelokupno pitanje našega grijeha zauvijek riješio u Isusu Kristu. On nas je ljubio dok smo još bili grešnici. On nas ljubi i danas, usprkos našim mnogostrukim pogreškama. Ljubit će nas i u svoj vječnosti, kad u nama neće više biti grijeha. Kakvu li nam sigurnost i kakav mir daje ta činjenica!

Christian Briem

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s