On briše tvoje suze

Posted by

„Pa zar još i to!“ Poznaješ li takve okolnosti u kojima ti samo naviru pitanja na koja nemaš odgovor? Ah, kako bi ti sada dobro došla neka utješna riječ od Gospodina! Kako li nam Božja riječ utješno dovikuje: „Ne zdvajaj! Ne boj se ni oluje ni valova. Dok je Gospodin Isus s tobom u čamcu, neće se potopiti!“ No naše srce ne da se tako lako utješiti. Nemirno listamo po Bibliji tražeći riječi koje su nam u nekim okolnostima snažno progovorile. A sada? Koje obećanje da sada uzmem za sebe? No, uplašena duša uzaludno traži svoje sidro. U takvoj situaciji neočekivano sam naišao na pitanje koje je nekoć Elifaz postavio svome prijatelju Jobu kada je ovaj bio u velikoj patnji: „Jesu li ti utjehe Božje premalo?“ (Job 15,11).

Premalo? Je li premalo to kada On, živi Gospodin, zapovijeda neka bude tišina i obećava mir? Je li premalo to kada ti On, Svemoćni, daje svoje božansko jamstvo: „Neću te napustiti niti te ostaviti“? (Još 1,5). Je li premalo to kada Bog odašilje vojsku svojih anđela da te čuvaju na putu nasljedovanja Isusa? (Heb 1,14). Čine li ti se prekrasna Božja obećanja poput bezvrijednih kovanica koje više nemaju platežnu moć? Tješi li Bog, možda, ispraznošću, kao što to čini svijet? Nisu li Božja obećanja „DA“ i „AMEN“? (2 Kor 1,20). Zar ćemo poslušati zmiju, koja nam stalno sikće: „Zar je Bog doista rekao …?“ (Post 3,1). Znamo dobro, svatko za sebe, kako često đavao uspijeva upravo u tome.

Zato čvrsto držimo ovo: Upravo onima koji su slabi i koji se muče zbog svojih neuspjeha namijenjeno je Božje srdačno smilovanje. Upravo onima koji su potišteni i osamljeni, udovicama i siročadi, zajamčio je On svoju očinsku skrb. Ne bdiju li Njegove oči nad onima koji nose Njegovo ime, zato što su po Isusovoj krvi očišćeni od grijeha i krivice? Nije li sâm Gospodin taj koji tebi i meni pruža ruku u životnim olujama i spašava nas od propasti? Nije li Bog taj koji u noći daje hvalospjeve, premda ne svijetli ni jedna zvijezda? (Dj 16,25). Nije li sâm Gospodin taj koji povezuje rane i otire suze? (Otk 21,4). Ne, utjehe nam Božje nisu premalo! Zato ne budimo tako nerazumni da podcjenjujemo Božju utjehu! On će dati dobar svršetak i onome što ti trenutno zadaje mnogo muke. Čak i ako tvoj život trenutno izgleda poput neke ruševine, On će donijeti red u tvoju zbrku. Na posljetku ćeš reći: „Ne, Gospodine, tvoja utjeha nije mi bila premalo. Hvala ti što si me utješio.“

No protivnicima i neprijateljima Kristova križa jednom će se, na njihovo veliko iznenađenje, otvoriti oči pred svetim Božjim licem. Ti pak još jednom iznova prihvati Božje utjehe kao svoj posjed. Raduj se u njima. A kada pobjedonosno prođeš tu dionicu svoga puta, bit ćeš sposoban i druge podići utjehom koju si sâm primio, ili primila, od Gospodina.

Manfred Paul

(Iz knjige: „Im Aufwind leben“)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s