Ram i Laksman – svjedočanstvo iz Butana

Posted by

U malom selu na Himalaji, u Kraljevini Butanu, nekom su se bračnom paru 1980. godine rodili blizanci. Roditelji su bili hindusi, a kralj je bio budist te je želio da svi njegovi podanici pripadaju istoj religiji. Kako bi ostvario taj cilj, mnoge je hinduse protjerao iz zemlje. Mnogi od njih pobjegli su u Nepal, jedinu službeno hinduističku zemlju na svijetu.

Po dolasku u Nepal roditelji su sa svojim blizancima živjeli u jednom od izbjegličkih logora, zajedno s ostalim prognanicima, kako hindusima tako i kršćanima. Unatoč njihovom različitom religijskom odgoju, mnoga su se djeca međusobno sprijateljila. Stariji blizanac, Ram, često se družio s nekim mlađim kršćanima čiji su roditelji lomili kruh. To je u njemu izazvalo zanimanje za svjedočanstva tih tinejdžera. Ram je 1998. godine, tada mu je bilo osamnaest godina, upoznao Gospodina Isusa kao svog Spasitelja.

No uskoro su nastli problemi. Hinduizam je, naime, religija koja uključuje štovanje idola i životinja. Neki hramovi imaju dijelove koji su posvećeni zmijama ili pak štakorima. Krava je najsvetija od svih životinja. Smatra se da u njezinoj utrobi živi na tisuće bogova. Čak se i kravlja mokraća i izmet koriste za obredna čišćenja. Piti kravlju mokraću smatra se obvezom i povlasticom.

Ram je shvatio da kao kršćanin ne može više sudjelovati u takvim religijskim obredima. Zbog toga što nije htio sudjelovati u obiteljskom štovanju i drugim vjerskim djelatnostima, roditelji su ga istjerali iz kuće i održali za njega pogrebni obred. Neki su susjedi pokidali odjeću s njega i istukli ga. No godinu dana nakon toga Ram je bio obuzet radošću što je i njegov brat Laksman upoznao Gospodina Isusa. Laksman je prošao kroz iste nevolje kao i Ram te je, također, bio istjeran iz kuće. Jedan stariji udovac u izbjegličkom logoru dopustio je blizancima da žive u njegovoj nastambi. No čak ni tada ih roditelji nisu prestali proganjati. Zatražili su od uprave logora da ne daje hranu njihovim sinovima. Šest mjeseci blizanci su dijelili hranu sa starim bratom u vjeri kod kojeg su živjeli s još nekim kršćanima, sve dok im uprava logora nije opet počela dostavljati hranu.

Sada imaju dvadeset dvije godine i djelatni su u mjesnoj zajednici vjernika. Čuli smo da obojica sudjeluju u bogoštovlju i u lomljenju kruha. Pokazuju veliko zanimanje za Pismo i imaju mnoga pitanja u vezi njega. Ram i Laksman ustrajni su u proučavanjima i «u apostolskom nauku i zajedništvu».

Obojica bi se, nesumnjivo, osjećala ugodno u društvu mladićâ o kojima čitamo u Danielu 1,12-13: «Provjeri tvoje sluge za deset dana; daj nam jesti samo povrća i piti samo vode. Tada usporedi naš izgled s izgledom mladića koji jedu kraljeva jela; i postupi sa svojim slugama prema onome što ćeš vidjeti».

Neil Short

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s